九州・山口の飲食店、レストランの新しい潮流を発信するビジネスサイト「フードスタジアム九州」

У гри S T.A.L.K.E.R. новий власник: хто такий Максим Кріппа, який купив GSC Game World


З моменту реєстрації у травні 2019-го у компанії не змінювався склад директорів та акціонерів. Інша керівниця, кіпріотка Іліана Саккі (ΗΛΙΑΝΑ ΣΑΚΚΗ), 63, очолює ще 30 кіпрських компаній. Третій директор – громадянин Нідерландів Ян Снайдерс (Jan Snijders), 52, також володіє всіма акціями Natus Vincere Esport CY.

У вересні 2023 року засновник OSINT-агентства Molfar Артем Старосек купив інтернет-видання AIN.UA. Що Максим Кріппа став робити, вже не особливо ховаючись. Засновником та власником компанії був Олександр Кохановський, який, за версією російського Forbes, вважався станом на 2019 рік одним із найвпливовіших людей у кіберспорті на пострадянському просторі. Тоді Forbes намагався зв’язатися з Кріппою, який нібито перебував у США, однак його український номер – був поза зоною. Всі інвестори дають нам змогу обирати, що ми будемо робити, як і чому, так було завжди, за що їм велика вдячність, за довіру.

На сайті аналітичної системи вказано, що засновником GSC UKRAINE LLC значиться GSC GAME WORLD GLOBAL LTD з реєстрацією на Кіпрі. Її кінцевим бенефіціаром вказаний Кріппа Максим Володимирович, який є громадянином України, але зареєстрований в ОАЕ. Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам. Причому сам Кріппа нібито замовив рекламну кампанію, щоб подібних зв’язків позбутися. Попередніх власників – Вадима Столара та його колишню дружину Інну Майструк – виведено з переліку бенефіціарів обох компаній. Про те, що Макcим Кріппа є власником GSC Game World, уперше Forbes сказав співзасновник студії Maincast Віталій Волочай у березні 2023 року.

  • Двоє топменеджерів кіберспортивних організацій на умовах анонімності розповіли Forbes, що угода відбулася ще 2020 року.
  • За даними YouControl, Григорович Сергій Костянтинович перестав бути кінцевим бенефіціарним власником GSC GAME WORLD GLOBAL LTD (ТОВ «ГСК УКРАЇНА») з 22 вересня 2023 року.
  • Схоже, що без будь-яких анонсів та офіційних повідомлень в одного з відоміших українських розробників ігор – GSC Game World (розробники S.T.A.L.K.E.R) – змінився кінцевий бенефіціар.
  • На сайті аналітичної системи вказано, що засновником GSC UKRAINE LLC значиться GSC GAME WORLD GLOBAL LTD з реєстрацією на Кіпрі.
  • Це розслідування було вилучено з сайту разом із самим ресурсом через кілька днів.

З урахуванням цих змін, засновником української GSC UKRAINE LLC значиться зареєстрована на Кіпрі GSC GAME WORLD GLOBAL LTD. Її кінцевим бенефіціаром тепер є Кріппа Максим Володимирович. Він значиться громадянином України, але зареєстрований в ОАЕ. Весь цей перелік порівняно з ціною викликає таке ж здивування, як ціна готелю «Дніпро». Але подив це множиться на тлі покупця, яким виявився Максим Кріппа. У вересні 2016 у віці 22 років дебютував на XV літніх Паралімпійських іграх[2], де відразу здобув п’ять золотих і три срібні медалі. Тренується у Харківському регіональному центрі з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

Але це не завадило ні продати «Дніпро», ні розповідати про успіхи «диджиталізації». Як стало відомо Forbes , 30 листопада АМКУ надав дозвіл компанії «Ола Файн» бізнесмена Максима Кріппи придбати понад 50% у ТОВ «Парус Холдінг». Через цю компанію Вадим Столар (80%) і його ексдружина Інна Майструк (20%) володіють бізнес-центром «Парус». Водночас Вадима Столара через фонд «Генезис» та його ексдружину виведено з переліку бенефіціарів.

Крім того, Макс Кріппа став власником розробника гри STALKER, української GSC Game World. Нещодавно PR-менеджер GSC Game World Захар Бочаров повідомив, що S.T.A.L.K.E.R. 2 перебуває на фінальних стадіях розробки. Також Кріппа є інвестором української компанії кіберспортивних трансляцій Maincast, про що Forbes говорив співзасновник Віталій Волочай. Нещодавно Кріппа став власником розробника гри S.T.A.L.K.E.R., української GSC Game World.

Сергій Григорович відомий у геймерській спільноті, як засновник студії GSC Game World, що він зробив у 1995 році у віці 16 років. Вона стала всесвітньо відомої завдяки розробці популярних серій ігор «Козаки» та S.T.A.L.K.E.R. У 2019 році російська версія журналу Forbes назвала його одним із найвпливовіших людей у СНД-кіберспорті.

Кіберспортивний блогер, відомий своїми розслідуваннями, OLDboi, вирішив розкрити систематичні спроби дискредитації фонду. Фонд MK Foundation та представники армії відреагували на цю атаку, визначивши її як спробу проросійських сил компрометувати фонд та волонтерський рух загалом. Держприкордонслужба також відхилила звинувачення телеканалу і заявила, що транспорт передається їм в звичайному порядку. За даними матеріалів давньої судової справи у 2012-му підприємці мали спільний бізнес у сфері гемблінгу. Саме Кохановський називав себе справжнім покупцем столичного готелю Дніпро, який у 2020 році купило ТОВ «Смартленд» за 1,1 млрд грн.

Трохи прояснили картину наші джерела у редакції видання ”Главком”, які повідомили, що Снопко — далеко не кінцевий бенефіціар куплених нею медіа, а скоріше лише посередник та ”призначена” особа. Реальним же покупцем усіх зазначених ЗМІ є підприємець Максим Кріппа, про якого ще донедавна відомо дуже мало. Вже за півроку мало кому відома у медіа-середовищі Снопко реєструє ТОВ ”Хаб Главком” зі статутним капіталом у 10 млн грн, та у липні 2023 року купує ТОВ ”Українські медійні системи”, якому належить видання ”Главком”. У 2021-му Maincast отримав трохи більше ніж €0,5 млн чистого прибутку. Її сукупна аудиторія на всіх каналах підскочила за пандемійний рік вчетверо – до 1 млн користувачів.

Відзнаки та нагороди[ред. ред. код]

“Я також проконсультувався з громадою у Twitter, і мені відповіли навіть військові, які отримали ті автівки від ДПС. Попросив їх вести відеозапис, і ось, що вони розповіли”, – додав блогер. Видатний YouTube-блогер OLDboi розкрив деталі загострення ситуації, вказавши, що проти благодійної організації MK Foundation Максима Кріппи, яка активно підтримує ЗСУ, розпочалася тіньова кампанія “чорного” піару. Здається, російські замовники активізували розміщення фейкових матеріалів у контрольованих ЗМІ, визначену метою заважати волонтерській роботі. Бізнесмен Максим Кріппа до останнього часу залишався доволі невідомим. Він був засновником низки компаній, пов’язаних із торгівлею, рекламою і програмним забезпеченням. За інформацією Contr Agent, «Парус Холдінгом» володіють Столар (80%, через фонд “Генезис”) і його колишня дружина Інна Майструк (20%, через фонд “Стрім Інвестмент”).

S.T.A.L.K.E.R. – це серія із трьох ігор у жанрі шутера від першої особи. Події відбуваються в наш час у Чорнобильській зоні відчуження, де після викиду радіації почали зʼявлятися аномалії та мутанти. У серпні 2021-го KOCH MEDIA – видавець першого S.T.A.L.K.E.R. та двох доповнень до нього – звітувала про понад 15 млн проданих копій усіх випущених на той момент ігор у серії.

Тобто за чотири останні роки до повномасштабної війни, коли Снопко шукала роботу в Чехії, вона встигла заробити близько 4 млн грн. З огляду на те, що, вірогідно, на ці гроші весь цей час вона й жила, цього зовсім не вистачить на купівлю одразу кількох медіа та реєстрацію підприємств із статутними капіталами у сумі 13 млн грн. І ось 31 серпня 2023 року в реєстрі юридичних осіб з’являється ще одне ТОВ ”Медіа Хаб Юкрейн” зі статутним капіталом у 3 млн грн, у якому Снопко Тетяна Давидівна є єдиним бенефіціаром. За інформацією учасників українського медіа-ринку, новоспечена власниця п’яти медіа готується до нових покупок українських ЗМІ, зокрема телеграм каналів.

У 2020 році Кохановський став новим власником готелю «Дніпро», а один із його партнерів (ТОВ «Смартленд») зареєстрований у будівлі, що належить Кріппі. Судячи з даними українського, а також чеського реєстрів, замість Сергія Григоровича бенефіціарним власником компанії став Кріппа Максим Володимирович. Скупка ЗМІ в Україні споконвіку була пов’язана з бажанням забезпечити собі вихід до влади. Як уже говорилося вище, медіа в Україні розглядати як бізнес-проекти в принципі складно, а сьогодні під час війни — так і поготів.

співробітників GSC Game World лишилися в Україні. 200 — переїхали до Праги

За 2019 та 2020 роки виторг компанії становив €9,06 млн, а чистий прибуток – лише €8986, свідчать дані аудійованої звітності. Документи кіпрського реєстру свідчать, що бенефіціаром кіпрської ДАРЛОКС ЛІМІТЕД, яка володіє «КОНКУЕРОР» є Руденко Станіслав Сергійович 1989 року народження. Крім того, до пакету входять три земельні ділянки загальною площею понад гектари для будівництва та обслуговування будинків у ЖК «Краєвид» (Козин) та 10 соток у цьому ж ЖК для ведення особистого селянського господарства.

Але звісно, що це дорогий бізнес і для розвитку нам потрібна допомога, щоб дійсно рости та виходити на зовсім інший рівень якості, розробляти більше різних ігор та франшиз. Поки без публічних подробиць, але буде цікаво, це точно», — сказано в заяві GSC Game World. Forbes намагався зв’язатися із Кріппою, однак його український номер – поза зоною.

Якщо кіберспортивною командою володіє беттінгова компанія, то її можуть не допустити до змагань через ризик договірних матчів, стверджує один з топменеджерів кіберспортивної організації. Водночас троє співрозмовників Forbes погоджуються, що це було більше не про бізнес, а про емоційну купівлю для Кріппи. Станом на сьогодні Максим Кріппа, за даними Forbes, проживає у Лос-Анджелесі. «Якщо ти давній спонсор, то навіщо спонсорувати те, що ти можеш купити», — каже топ-менеджер кіберспортивної організації.

Звісно, що це дорогий бізнес, і для розвитку нам потрібна допомога, щоб дійсно рости та виходити на зовсім інший рівень по якості, розробляти більше різних ігор та IP, – розповів ком’юніті-менеджер GSC Game World. Зазначу, що наша співпраця почалася ще на початку 2020 року. Тобто жодних великих змін у нас не сталося, і ми й надалі будемо розробляти ігри якими, як ми сподіваємося, можна буде пишатися, – пояснив Максим Ткаченко. Ком’юніті-менеджер GSC Game World Максим Ткаченко у відповідь на звернення ITC.ua надав офіційне роз’яснення таких змін. Він підтвердив, що Максим Кріппа є одним з інвесторів та співвласників компанії. Без будь-яких анонсів та офіційних повідомлень у найбільшого українського розробника ігор GSC Game World змінився кінцевий бенефіціар.

Саме Кохановському належала юридична особа «НАВІ Ю.ЕЙ.», зареєстрована у 2018 році. Але через систему YouControl вдалося дізнатися, що у липні 2022-го кінцевим бенефіціарним власником «НАВІ Ю.ЕЙ». Будівництвом хмарочоса займався власник Mandarin Plaza Вагіф Алієв, потім близько дев’яти років його партнером у бізнес-центрі був бізнесмен Дмитро Фірташ. ”Ринок медіа в Україні відрізняється від інших ринків тим, що на ньому основна частина гравців – це не бізнес, а інструмент політичного впливу”, – наголошував у коментарі Forbes партнер венчурної компанії Flyer One Ventures Віталій Лаптенок. «Нормальні студії зараз всі є кишеньковими у беттінгових операторів», – говорить власник компанії з галузі кіберспорту.

Він є відомим підприємцем з широким спектром бізнес-інтересів, включаючи стартапи, кіберспортові проекти та інвестиції у нерухомість. Йдеться про угоду через підконтрольні фірми, з’ясували в LIGA.net. GSC Game World виступила з коментарем щодо історії зі зміною власника. Партнерство з Максимом http://chinatractor.com.ua Кріппою було укладено ще у 2020 році, проте через структуру угоди нещодавно інформація стала публічною. У серпні 2021-го KOCH MEDIA – видавець першого S.T.A.L.K.E.R. та двох доповнень до нього – звітувала про понад 15 млн проданих копій всіх випущених на той момент ігор у серії.

Читайте нас тут:

У трьох співрозмовників Forbes з цього ринку (керівника, менеджера та співвласника різних кіберспортивних і дотичних до нього бізнесів) інша думка. Це підтверджують ще два непов’язані між собою джерела Forbes із кіберспорту. Беттінгова компанія допомогла купити й права в ESL, каже засновник компанії з кіберспорту на правах анонімності.

У 2015-му він балотувався в Київську міську раду від партії «Самопоміч», однак не пройшов. Але в цьому випадку нас більше цікавить переможець торгів – ТОВ «Мідал». Бізнес-центр «Парус» класу «А» висотністю 33 поверхи та площею 70 тис.

Також уточненно формулювання щодо джерела інформації про перебування Максима Кріппи у Лос-Анджелесі. Поруч їм знаходиться елінг, гостьовий будинок загальною площею 228 кв. М, три господарські будівлі, кожна з яких за площею близько 226 кв. Майно націоналізованого «Промінвестбанку» йде в руки людини з дивною, скажімо так, біографією та підозрілими зв’язками з росіянами. Власником ТОВ «Грін Хаус» через ТОВ «Юридичне об’єднання «Капітал Правіс» вказано Бориса Гриценка.

Ймовірно, голова податкового комітету, колишній помічник викритого агента ФСБ Володимира Сівковича Данило Гетьманцев через Олександра Осоку сприяв придбанню готелю ”Дніпро” на користь Кохановського та Кріппи. Єдиний власник і директор кіпрської юрособи Maincast – Maincast Limited – кіпріот Фьєрос Маріос, свідчить виписка із реєстру. Обидва водночас зазначені директорами компанії кіпрської One World Secretarial. Прослідковується опосередкований зв’язок через директорів українських та кіпрських юросіб. Сайт Black Box, який позиціонує себе як освітньо-розслідницький ресурс, висвітлив “розслідування” про зв’язки Максима Кріппи з російськими олігархами.

За даними YouControl, Григорович Сергій Костянтинович перестав бути кінцевим бенефіціарним власником GSC GAME WORLD GLOBAL LTD (ТОВ «ГСК УКРАЇНА») з 22 вересня 2023 року. Кріппа також може мати відношення до купівлі столичного готеля «Дніпро». В будинку бізнесмена в Броварах зареєстрована компанія «Смартленд», яка у 2020 році придбала «Дніпро» за понад 1 млрд грн. Студію розробки ігор GSC Game World у 1995 році заснував український розробник Сергій Григорович.

Снопко останні роки надавала послуги піар-менеджера як одному, так і іншому аж до сьогодні. Як пише Forbes, коли видання опублікувало статтю про Кріппу, саме Тетяна Снопко спілкувалася з редакцією від його імені та представляючи його інтереси. На пряме питання про свій зв’язок з ним вона відповіла, що вони просто знайомі, а їхню співпрацю описала як ”консультацію”. За інформацією з відкритих джерел, 37-річна мешканка міста Дніпро Тетяна Снопко всю свою кар’єру була найманим співробітником і не мала свого бізнесу. За даними реєстру прав на нерухоме майно, у її власності знаходиться лише невелика двокімнатна квартира загальною площею 42 квадратні метри у старому панельному будинку у місті Дніпро на проспекті Богдана Хмельницького.

Саме Малофєєв допоміг своєму CEO частково обійти гемблінгові заборони в Російській Федерації — довгий час Малофєєв контролював «Ростелеком», йому належали 7,22% акцій провайдера. На початку лютого 2021 року стало відомо, що девелопер Вагіф Алієв завершив продаж бізнес-центру “Парус” народному депутату Вадиму Столару. На початку лютого 2021 року стало відомо, що девелопер Вагіф Алієв завершив продаж бізнес-центру «Парус» народному депутату Вадиму Столару. За даними реєстрів, угода відбулася 20 липня 2022 року, коли Кріппа та Хайтулов стали бенефіціарами чеської торгової компанії ”RTR Co” Мігрідата Пірназара.

В Україні Кохановському через юрособу на Британських Віргінських островах з моменту реєстрації у 2018 році належало ТОВ «НАВІ Ю.ЕЙ.». Проте 12 липня 2022 року воно змінило кінцевого бенефіціарного власника на громадянина України Максима Кріппу, як свідчать дані аналітичної системи YouControl. Виторг юрособи в 2020 році – 4,6 млн грн, у 2019-му – 4,8 млн грн. Щодо російського сліду, то відомо, що довгий час Максим Кріппа працював у російського олігарха Костянтина Малофєєва менеджером та просував його проекти в Україні.

Його немає… Я з ІТ-індустрії, для мене медіа – це насамперед продукт, платформа, робота з трафіком. Для мене це digital-актив насамперед”, – заявила вона, не пояснивши, що це означає і в чому для неї вигода таких покупок сьогодні. Марафон «Єдині новини», що триває із першого дня повномасштабного вторгнення, викурив рекламодавців з телебачення.

Фірма «Смартленд», яка «виграла» аукціон із купівлі «Дніпра», була зареєстрована за кілька днів до торгів у Броварах по вулиці Київська, 130, якимось Максимом Терещуком. До речі, зверніть увагу на її фінансові показники – фірма є збитковою, але десь знаходить мільярд на покупку готелю. Бізнесмен Вадим Столар через фонд «Генеза» володіє 80% ТОВ «Парус Холдинг», а решта 20% товариства належать його колишній дружині Інні Майструк через фонд «Стрім Інвестмент». У “Парус Холдинг” входить ТОВ “Передові технології плюс”, на яке зареєстровано торгово-офісний центр “Парус” у центрі Києва.

ニュースフラッシュ一覧トップへ


;